Klockarängens

    Samfällighet

        på härliga Vätö

 

 

 

 

 

VÄTÖ

 

Historia

Först under 1300-talets första del blev Vätö en egen socken. År 1337 skrev man Vaetu, med betydelsen "ön med våtmarker". Etthundra stenhuggarår har präglat Vätös havssida. Vätös rosaröda granit kunde brytas vid havet och transporteras till Stockholm där den behövdes vid byggandet av stadens många paradbyggnader i slutet av 1800-talet, bl.a. Operahuset, Riksdagshuset, Sofia kyrka, Bågspännaren av Carl Milles utanför Liljevalchs konsthall samt det mesta av den gatsten som finns på och under Stockholms gator. Stenhuggerier fanns på flera platser på Vätö.

 

Sevärdheter

 

Stenhuggerier

Först av alla bildades Norrtälje Stenhuggeriaktiebolag 1892 och den första stora beställningen blev att hugga sten till Kungl. Operan år 1898. Stenhuggerierna hade sin storhetstid på 1920-talet. Då arbetade 500 stenarbetare på ön. I Karlsängen låg det största privata stenhuggeriet, startat 1905, nedlagt år 1972. Tio år senare köptes det emellertid igen och startades på nytt.

 

Harg

Namnet betyder offerplats. Centralby på Vätö. Minnessten i Vätögranit med texten: "Rest i tacksamhet till Vätö stenarbetare". Stenen är ritad av Vätö-konstnären Bertil Kumlien och huggen av Vätö-stenhuggaren Bertil Pettersson.

 

Ankare från Ansio

Under segelfartygens tid var sjöfarten betydande. Som en påminnelse om denna epok finns ett stort ankare vid berghällen intill bryggan i Norrviken. Ankaret kommer från ett finskt fartyg, barkskeppet Ansio som förliste i december 1898 i närheten av Håkanskär. Ankaret bärgades 1982 och har satts upp som minnesmärke av Vätö hembygdsförening.

 

Vätö kyrka

Strax invid brofästet över Vätösund ligger kyrkan på en hög terrass. Kyrkan, som har en enkel gotisk rektangulär plan, uppfördes sannolikt under 1300-talets första del och försågs redan från början med sakristia. Vapenhuset är yngre, men uppfördes senast under 1600-talets början. Valven slogs under 1400-talets senare del och mot århundradets slut fick kyrkorummet sina rika målningar. Vem som var mästare till målningarna vet man inte, men likheter finns med Albertus Pictors skola. Många av kyrkans medeltida inventarier såldes i slutet av 1880-talet till Nordiska museet. En del av dessa har återförts, bl a S:t Göran och draken, vilken sannolikt har Bernt Notkes skulptur i Storkyrkan som förebild. Kyrkans äldsta bevarade föremål är dopfunten från 1100-talets senare del. På kyrkogården finns ett privat gravkapell från 1774 efter kaptenen i Ostindiska kompaniet, Mathias Holmers och dennes hustru.

 

Vätö Huvud

Vätös nordligaste udde är friluftsområde. Det går en fin stig utmed vattnet med klippor och små sandstränder just där Björköfjärden förenas med den trånga, men djupa farleden genom Vätösund

 

Informationen hämtad från www.roslagen.se

 

Wikipedia skriver...

Vätö idag:

Vätö består idag av ett inland med ett jordbruk med åkrar och skog och kuster med huvudsakligen fritidshus i typisk roslagsnatur. Öns karaktär utgår från det typiskt mellansvenska kustlandskapet och ön har en stor andel äldre bebyggelse. Denna är huvudsakligen torp och gårdar från 1800-talets andra hälft, vackert belägna i ett uppblandat landskap av åkrar, ängar och skogspartier. Viss bebyggelse kommer av den industriella verksamheten på ön, där stenhuggerierna skapade ett bostadsbehov, dock utan egentligt jordbruk och s.k. stenhuggartorp är vanliga. Kulturlandskapet är av högt kulturhistoriskt värde. Den norra delen av ön har en annan karaktär med mer utpräglad fritidshusbebyggelse uppförd under 1960- och 1970-talen. Delvis med arkitektoniskt medvetet formade fritidshus i gruppbebyggelse. Ön har flera uppskattade badplatser.

 

Samhälle & service:

Från Vätö, och samhället Harg beläget mitt på ön, finns det busstrafik till Norrtälje med ett antal dagliga avgångar, som utökas under sommarhalvåret. I Harg finns det även en matbutik som håller öppet varje dag, samt en restaurang som har sommaröppet, men även vissa kvällar under vintern. Vätö skola är en låg- och mellanstadieskola i Harg. I närbelägna Nysättra på fastlandet finns det även en pizzeria, bygghandel, café och maskinuthyrare.

Öns fotbollslag Vätö IK kämpar i de lägre divisionerna.

 

Informationen hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Vätö

 

Uppdaterad 2013-05-27, 20.19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss

 

Styrelsen

 

Protokoll

 

Kommande händelser

 

Karta över området

 

Bilder

 

Hitta hit

 

Tyck till om hemsidan